Avertisment privind munca în strainatate

Avertisment privind munca în strainatate 01.09.2018


Activitatea de plasare forta de munca in strainatate, o poate desfasura un agent de plasare a fortei de munca persoana juridica.


Acesta are in principal urmatoarele obligatii:


- sa se inregistreze la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul.

- sa aiba incheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislatiei statului respectiv, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca.

- sa incheie cu solicitantii locurilor de munca contracte de mediere;

- sa efectueze activitatile de mediere si plasare in mod gratuit.


CONTRACTUL DE MEDIERE este un contract de natura civila care se incheie de catre agent cu cetateanul român.


Acest contract de mediere trebuie sa contina: denumirea angajatorului din strainatate/tara pentru care se face medierea in vederea angajarii, adresa, numar de telefon/fax; descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca, durata contractului de munca, salarizare, conditiile de transport, de locuit, conditii de reziliere.

In cazul care, dupa semnarea contractului de mediere, persoana mediata nu isi respecta obligatiile asumate, aceasta este obligata sa achite contravaloarea cheltuielilor efectuate de agentul de plasare, in baza documentelor justificative, fara ca aceasta suma sa depaseasca 200 euro/lucrator.


AGENTUL DE PLASARE nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.


CONTRACTUL DE MUNCA


Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre cetatenii români si angajatorii straini si in limba româna, inainte de plecarea din Romania.


CAUTI UN LOC DE MUNCA IN STRAINATATE


Verifica daca agentiile care ofera locuri de munca in strainatate sunt inregistrate la inspectoratul teritorial de munca.

Nu accepta cu usurinta ofertele de munca prin intermediul anunturilor on-line.

Citeste cu atentie clauzele contractului de mediere.

Verifica cu atentie oferta locului de munca.

Verifica adresa si existenta angajatorului strain.

Apeleaza la toate sursele de informare ale autoritatilor statului român si ale statului de destinatie.

Poti solicita un loc de munca in strainatate si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca - Reteaua EURES.


ATENTIONARE


Persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere.

Nu accepta achitarea unor sume de bani cu titlu de garantii, intocmire ”curriculum vitae“, traducere documente, procesare acte sau consultanta. Plata catre agentul de plasare a unor sume de bani, reprezinta un risc pentru persoana aflata in cautarea unui loc de munca.

Nu accepta sa pleci la munca in strainatate fara un contract de munca sau alte forme legale de angajare acceptate in tara de destinatie.

Solutionarea unor conflicte de munca pentru nerespectarea contractului de munca de catre angajatorul strain, este de competenta institutiilor statului respectiv.

Pentru informatii suplimentare puteti solicita sprijinul Ambasadei României din tara respectiva, care va poate indruma cu privire la demersurile legale pe care le puteti urma.


Avertisment munca în strainatate 01.09.2018